Geen sporen achterlaten

In Wapserveen bevindt zich het Internationaal Zen Centrum de Noorder Poort. Ik kom er graag  en steeds vaker om in de moestuin te werken. Dit laatste is sinds ik verhuisde naar Havelte. Tijdens een meditatieweek in de zomer schilderde ik de Noorder Poort moestuin in olieverf .

Er is een landschapskring die de ontwikkeling  van het 10 hectare grote terrein begeleidt. Vorige week was ik in een vergadering van de klankbordgroep. Composteren was het onderwerp dat gedegen was voorbereid en uitgezocht. Uitgangspunt, de algemene doelstelling is:

“Leaving no traces”, en als er dan toch voetstappen achterblijven, dan moet het een ecologisch, zo klein mogelijke voetstap zijn. 

Na de vergadering stapte ik op weg naar huis nog even uit bij de Havelterberg. Het was vrijdag, grijs, regenachtig en februari.

Ik wandelde langs de Hunebedden een rondje over de Havelterberg. En steeds weer kom ik dan onder de indruk van de wél zichtbare sporen die daar nóg altijd zijn. 

Op het bord met educatieve aanwijzingen valt te lezen dat in 1942 werd begonnen met het aanleggen van een Duits vliegveld op 600 hectare heidegrond.

Op 24 maart 1945 werd het gebied door de Geallieerden gebombardeerd. Er vielen 2000 bommen. Nog altijd zijn er veel kraters in het landschap. Op mijn wandelingen telde ik er tot nu toe tenminste twintig. Op mooie dagen is het hier heel druk met wandelaars, mountainbikes, gewone fietsers, honden, paarden en bij het Theehuis is geen parkeerplaats meer te vinden. Op de enorme stenen van de Hunebedden worden dan altijd wel spelende kinderen gefotografeerd en gefilmd. De aanblik van dezelfde plek is dan bijna feestelijk, surrealistisch.

Behoorlijk nat geworden stap ik weer in mijn auto. Op de hele berg kwam ik niemand tegen.  Onderweg naar huis komt er één zinnetje steeds weer terug in mijn gedachten: Leaving no traces…. 

Leaving no traces… 

Voor informatie over de Noorder Poort: http://zenleven.nl