April

Er was in deze maand april tot nu toe, één warme voorjaarsdag en dat was op een zondag. Twintig graden was het en vrijwel windstil. Verder was het voorjaar in remissie met veel ijskoude noorder wind en regen. Niet om buiten te zitten. Vanmorgen was het twee graden boven nul.   s’ Nachts had het flink gevroren. De grote, oude magnolia aan het einde van de tuin stond er dan ook zeer treurig bij. De pracht van net uitgekomen, donkerpaarse bloemen was in één keer verworden tot een massa van donker, bruine vlekken. Er was niets meer van de grote, frisse bloemen  over. De camelia’s die wat dichter bij het huis staan en meer beschermd zijn, hadden ook een tik van de vorst gehad. Maar minder ernstig. Hier en daar waren wat randjes van de bloemen bruin geworden, maar in het grotere zicht viel dat nauwelijks op. Aprilleed. In de Trouw

lees ik s’morgens graag de column van Ephimico. Vanmorgen ging zijn column  over ‘Aprilleed’ en het verlangen van Hollandse, Noord Europeanen, naar een mediterraan eiland om bruin te bakken. Hij schrijft: ” Hunkeren naar Schiphol heet dat, om die zompige, drassige ziel gedurende twee of drie weken in het zuiden te laten droogtrommelen”. Deze hunkering zo schrijft hij wordt steeds groter: “Zeker als de aprilbeloften niet worden ingelost met een maandgemiddelde beneden de 12 graden”. En inderdaad als ik de droevige magnolia zie en een dikke jas en mijn muts moet zoeken om naar buiten te kunnen gaan, dan verlang ik echt wel een beetje naar een mediterraan eiland.
 Al moet ik toch liever niet aan Schiphol denken en wil ik uiteindelijk de ijzige kou en de weergaloze voorjaarsluchten niet missen. Wil ik liever bij de vlammen van de pellets zitten en naar de magnolia turen, want wie weet komt er al fris groen blad tussen de bruine vlekken kijken. Liever wil ik de stoelen op het terras in orde brengen en samen met de koning mijn verjaardag vieren en het risico van een fikse voorjaarsverkoudheid op de koop toenemen, als ik weer in de ijzige noorder wind loop en veel te veel op de warmte van het beginnende zonnetje vertrouw.