Harari, 21 lessen voor de 21 ste eeuw

Het nieuws over het derde boek van Harari:  ’21 lessen voor de 21 ste eeuw’ was  dit weekeinde groot nieuws.  Eigenlijk onvoorstelbaar, in de Trouw en NRC werden twee volle pagina’s aan de 21 lessen besteed en toevallig zag ik dat de Hindustan times, zelfs een derde van de voorpagina met ook nog een grote foto vulde . In de eerste uitzending van Buitenhof na de zomer, werd bijna alle tijd aan dit derde boek besteed.

Yuval Noah Harari doceert geschiedenis aan de Hebreewse universiteit in Jeruzalem.Twee eerdere boeken, Homo Sapiens en Homo Deus waren al spraakmakend. Spraakmakend, omdat in briljante, helderheid, de belangrijkste gebieden, in het gaan en voortgaan van de mensheid, beschreven werden. Vorig jaar schreef ik in een eerdere blog over Homo Deus. (zie 22 maart 2017) .

En nu, lezend in  ’21 lessen voor de 21 ste eeuw’, ben ik opnieuw verbluft en onder de indruk van de heldere beschrijvingen op macro en ook micro niveau, van waar het wringt, misgaat, of mis kan gaan. Dit alles compact, in heel grootte, samenvattende streken.

Ik zie nog niet zo goed wat nu precies de lessen zijn in het boek. Maar al heb ik het boek nog niet uit, er is wel iets veranderd. Dit is dan natuurlijk wel een les realiseer ik me. Mijn besef van hoe gigantisch  en complex de dynamiek van – het mensheid zijn-  is, heeft zich verdiept, al kan ik het niet bevatten.

De onvoorstelbare Technologische Uitdagingen beschreven in deel een,  beperken zich op mijn individuele niveau zo ongeveer tot nieuwe programma’s bij de banken en het braaf volgen van nieuwe stappen, die worden geeist om digitaal te kunnen blijven betalen. Maar het idee dat er misschien over dertig jaar een enorme massa van nutteloze mensen is ontstaan, door onder andere, robotisering en verdere technologische ontwikkelingen is een angstwekkend idee.  Om over datamanipulatie, in positieve en negatieve zin, en de inwerking daarvan tot in het diepst van de haarvaten van het menselijk leven, nog maar te zwijgen.

In deel twee gaat het over de Politieke Uitdagingen in deze tijd. Ja, ik volg de politiek wel zo’n beetje, in de wetenschap dat veel individuutjes samen, via de politieke weg echt wel iets te weeg kunnen brengen. Maar toen Trump tot president gekozen werd, was er toch een moment dat ik alle vertrouwen in de voortgang van de mensheid even kwijt was. Ik nam mede hierom destijds een kloek besluit en ging een week lang mediteren. Daarna kon ik zelfs het verschijnsel Trump onder ogen zien.

Deel Drie van de 21 lessen gaat over Hoop en Wanhoop. Dit deel heb ik nog niet gelezen, omdat deel vier en  deel vijf me meer aantrekken. Deel vier gaat over Waarheid en deel vijf over Veerkracht. Hier schrijft Harari ondermeer over de Vipasana- techniek. Verrast las ik en zag op you tube* dat hij dagelijks, intensief mediteert en dat hij zonder deze discipline niet tot het schrijven van zijn boeken had kunnen komen.

Nu moet ik in deel drie nog lezen, over Hoop en Wanhoop en moet ik, ja, moet ik, dagelijks mediteren om het venster naar de werkelijkheid open te houden.  De werkelijkheid van zoals ‘het’ is, en niet van zoals ik graag zou willen dat ‘het’ is.

* zie ook: “Harari on vipassana”  het tweede bericht van vandaag 4 september

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *