Het bruist in het Groninger museum

____________________________________________________________________________________________

Het bruist in het Groninger museum met de Ploeg en het Volle Leven van Freek en Hella de Jonge.

Honderd jaar geleden werd in Groningen de Ploeg opgericht en dat wordt gevierd met een grote tentoonstelling die nog tot 4 november te zien is. De expressieve schilderijen komen  versterkt door de kleuren van de wanden prachtig tot hun recht. De vaste collectie is in deze tentoonstelling aangevuld met veel schilderijen die ik nog niet eerder gezien had. Het gonst in de grote zalen van zacht pratende, aandachtig kijkende, veelal grijze, voornamelijk vrouwelijke bezoekers.                                     

 ‘De rustende zichters’ 

Johan Dijkstra schilderde dit tafereel in 1924. Het is het grootste doek in de tentoonstelling. Destijds in 2013 op de Klassiek Academie in Groningen moesten wij een beeldanalyse van een zelf te kiezen schilderij maken. Op lokatie: het mocht niet van een foto. Ik koos toen voor ‘de rustende zichters’ van Johan Dijkstra. Meerdere keren zat ik op een stoeltje voor het schilderij en beschreef wat ik zag, ervoer. Afgelopen dinsdag, vijf jaar later, stond ik opnieuw voor dit schilderij uit de vaste Ploegcollectie. De warm, vibrerende uitstraling van het schilderij verraste me. Thuis zocht ik het werkstuk over ‘de rustende zichters’ weer eens op. Ik had er destijds flink werk van gemaakt.

De keuze voor dit schilderij was ingegeven doordat het herinnert aan wat voorgoed voorbij is: het met de hand maaien van korenvelden. In Ruinen woonden wij jarenlang aan de es waar het landschap beschermd is. Op grote delen van deze es wordt daarom inplaats van mais,  graan verbouwd; met subsidie. Het was aan deze subsidies te danken dat wij uitkeken over korenvelden waarin ook nog eens veldbloemen werden gezaaid. De tegenstelling met de tijd waarin Johan Dijkstra ‘de rustende zichters’ schilderde kan niet groter zijn. Het graan op de es wordt nu jaarlijks met  enorme machines in een paar uurtjes geoogst en afgevoerd. Wie weet er nog dat de zittende man op het schilderij, met een hamer, op het haarspit, het blad van de zicht scherp klopt?

Op de bovenste verdieping van het museum verblijven Freek en Hella De Jonge tot 28 oktober. Zij geven daar uitdrukking aan het Volle Leven en dat bruist. Op de muur links van het podium staat in grote, rode letters: Vertrouwen, Discipline, Concentratie. De tekst wordt weerspiegeld in de korte performances die Freek en Hella een paar keer per dag geven en in wat  verzameld, tentoongesteld is. Wat niet op de muur staat is, hoe open en kwetsbaar zij in hun presentaties zijn. De foto’s van hen, als kunstenaarsechtpaar zonder opsmuk of verdoezeling. Wat ook niet op de muur staat is, hoe oprecht betrokken en aanspreekbaar zij zijn, in hun aanwezig zijn. De wand met grote portretfoto’s van meer dan 20 bekende politici, die in de afgelopen decennia vermoord werden, zal ik niet gauw vergeten. Evenmin de schots en scheve boekenkast, verwijzend naar hoe het zijn kan in een huis, na een aardbeving. Rechts op de muur naast het podium staat in ook heel grote, rode letters:                 

Iedereen is boos, niemand is tevreden, wees niemand

Terwijl ik nog nadacht over hoe niemand te wezen, was de verleiding die vlak bij de uitgang geboden werd, niet te weerstaan. Daar werd ik plotseling iemand, niet boos en heel tevreden, ja, zelfs een beetje een opgewonden iemand, die op de foto wilde. Staand achter een grote rollator met dikke banden en een jurk die van mijn oma had kunnen zijn.

______________________________________________________________________

 

 

4 gedachten over “Het bruist in het Groninger museum

  1. Trudy Raymakers

    Wat mooi geschreven. Rake, treffende en tot nadenken stemmende observaties die ook weer verbonden zijn aan de persoonlijke beleving van tijd.
    Ook getroffen door je beschrijving van Freek en Hella. Ging meteen kijken naar de site van het museum. Helaas maar tot 28 oktober; dat ga ik niet redden. En ja…geweldige foto.

  2. Yvonne de Mari

    Ha Threes, lees nu pas dit blog. Zie altijd op tegen het lezen als het een lang verhaal is. Nu toch maar wel. Mooie tekst hoor. Was ook op de tentoonstelling. Niet Bij Freek, want dat werd me te veel. Dank voor je verhaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *