De wortel van alles

____________________________________________________

____________

 Er ligt een winterwortel voor het raam op de vensterbank, maar het is de grote oude tuin met herfstkleuren die de eerste aanblik trekt. Dat ik toch aandachtig naar de wortel keek en fotografeerde kwam doordat deze al een keer of vier geschilderd is in het atelier bij het kerkje in Wapserveen.  Ardan http://ardantimmer.nl schrijft op zijn website: 

‘Als ik me open naar datgene wat om me heen is; of dat nu natuur is, mensen of dieren, alles kan een inspiratie zijn voor mijn werk. Ik wacht  totdat het schilderij zich als vanzelf schildert. Op deze manier schilderen laat me zien dat artistieke uiting en spirituele manifestatie hetzelfde zijn’.

 

Dit schilderij raakte me en bracht mijn fantasie opgang. Het was alsof ik in frisse wind fietste. Alsof het steeds meer ging waaien. Het ging van een bedje met worteltjes in de moestuin naar hutspot, worteltrekken, kosmische manifestaties en het mannelijk geslacht. Ook herinnerde ik me een tekening van Dik Trom op een ezeltje met een wortel voor de neus. De stap om een eigen tekening te maken was toen niet meer zo groot. Het werd een vliegreis op een gans met een wortel als lokmiddel.  De reis op de tekening gaat naar de ruimtetelescoop Gaia die sinds december 2013 in een baan om de zon cirkelt.  Deze telescoop stuurde kortgeleden voor de tweede keer een stortvloed van nieuw vrijgekomen gegevens over het melkwegstelsel naar de aarde. Gaia bracht daarmee alle sterrenkundigen in de wereld het hoofd op hol, zo las ik op internet en in de krant.

 Botsingen van een klein sterrenstelsel met de melkweg doen samensmeltingen ontstaan die ons bevattingsvermogen ver te boven gaan. 6 tot 9 miljard jaar geleden ontstond door een botsing met een dwergsterrenstelsel een nieuwe sterrenstroom in de buitenste laag van de melkweg. Deze sterrenstroom heet naar haar ontdekker: de Helmistroom. Maar wat me nog meer bevalt is, dat de Helmistroom en de hele melkwegstelsel vol zit met mysterieuze, onzichtbare, donkere materie. Onzichtbaar en toch materie met bovendien een inherente aantrekkingskracht. Deze kracht schijnt tot nu toe onbewijsbaar te zijn, maar men denkt dat het wel zo moet wezen, want wat anders dan aantrekkingskracht kan sterrenstelsels doen samensmelten?  

En als de wortel waarmee dit hele verhaal begon erg lang op de vensterbank voor het atelierraam blijft liggen, dan volgt er ook een onherroepelijk samensmelten met een veel groter stelsel.  Een samensmelting die mogelijk toch ergens, ook wel weer een wortel is, van zelfs misschien wel alles.

_________________________________________________________

   Prof.dr. Amani Helmi,

Hoogleraar sterrenkunde

Zij ontrafelt de geheimen van sterrenstels.

Op de homepage van de universiteit in Groningen is daarover informatie te lezen en geeft Helmi uitleg in een video die geestverruimend is.

 

Founding mother van het vakgebied galactische archeologie.

https://www.rug.nl/news/2018/10/astronomers-discover-the-giant-that-shaped-the-early-days-of-our-milky-way

               ____________________________________________________________________________

 

 

6 gedachten over “De wortel van alles

  1. Modana

    “Een samensmelting die mogelijk toch ergens, ook wel weer een wortel is, van zelfs misschien wel alles.”

    Een mooie filosofische uitsmijter Threes die mij vergezelde bij mijn dagelijkse werkzaamheden in de moestuin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *