Een weg van uitersten

_______________________________________

IJsbergen, beren en brekers

_______________________________________________________________

‘Het zee-ijs op de Noordpool dat wordt gevormd door bevriezing en groei is continu in beweging, gedreven door de wind aan de oppervlakte en oceaanstromingen onder het ijs. Door verandering in stormpatronen kwam het zomerijs in beweging, werd naar de Stille Oceaan getransporteerd en smolt direct in het warme water. Het was 2012, een nieuw kantelpunt voor het Arctische ijs.’ * 

De biografie die Bernice Notenboom schreef over de Noordpool; “Arctica” is adembenemend en schokkend en schitterend.

Toen ik las dat in de afgelopen twintig jaar 40 % van het ijs op de Noordpool is gesmolten, gingen mijn haren letterlijk overeind staan.

Het ijs, een dikke beschermende plak van 7 miljoen vierkante kilometer ( zo groot als de oppervlakte van Europa) stuurt de  zonnestralen terug naar de atmosfeer. 90% van de zonne-energie wordt teruggekaatst in de ruimte en reguleert de temperaturen van de hele planeet. Het is onze airconditioning.

Bernice Notenboom, Nederlands bekendste vrouwelijke  poolreiziger schrijft in “Arctica”, over haar expedities: ‘ Ik ben verslaafd geraakt aan dat overweldigende gevoel van isolatie, aan al die ontelbare schakeringen van wit en het besef van mijn eigen nietigheid.’ 

Ook tot mij is het besef van mijn eigen nietigheid weer eens diep doorgedrongen, in deze eerste helft januari. Ik ben dan wel niet fysiek op de Noordpool geweest, maar werd toch bevangen door de grootse, levendig beschreven beelden en door de feiten. De ophef die 250 mannenbroeders met hun Nashville Manifest veroorzaakten, kon ik zodoende wel bezien als een kleine, losgeraakte ijsberg, in de gigantische, massa’s van het smeltende poolijs. Maar toen ik langs een Drents dorpskerkje reed en daar de regenboogvlag zag wapperen, moest ik toch een paar tranen wegslikken. Een flink deel van dat ijsbergje bleek, juist zoals men altijd zegt over ijsbergen, onder water te zitten.

Het overweldigend gevoel van isolatie op de Noordpool en de ontelbare schakeringen in het wit, door Bernice beschreven, deed mij aan de Britten denken. Uren lang volgde ik op de BBC, de Brexit commentaren en de debatten in het Lagerhuis. Het was een fascinerend spektakel. Sprakeloos bleef ik tenslotte achter en zocht mijn toevlucht in het maken van een tekening.

       Voor Theresa May

 ‘May, …may everything, everything going to be alright’ **

__________________________________________________

______________________________________________________________________________

*Arctica , een biografie over de Noordpool.

door Bernice Notenboom en uitgegeven door Prometeus

____________________________________________________________

** Het beeld voor de tekening  heb ik geleend van Guido van der Werve. 

Vanaf 19 januari zijn in museum de Fundatie in Zwolle, vijftig Nederlandse kernkunstwerken te zien, gekozen uit werk van de laatste twintig jaar. 

De ijsbreker, het is een video, is een van de gekozen werken en op you tube gemakkelijk te vinden.

___________________________________________________________________________

 

 

 


H

2 gedachten over “Een weg van uitersten

  1. Ardan

    May everything going to be allright…indeed!! zowel wb klimaatverandering, het smelten van het noordpool-ijs, de brexit .. het lijkt wel of we alleen nog maar kunnen hopen dat het goed komt… mooi blog weer Threes!

  2. Joke

    Nou Threes,
    Het nieuws in een notendop! De geschiedenis zit niet stil, dat is wel duidelijk. En die mannenbroeders: Heer vergeef het ze, zij weten niet wat ze doen…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *