Na lange tijd komt er misschien af en toe weer een stukje

Over de barre waarheid

In de krant van zaterdag las ik over Nina Petsjkoerova.  Zij verkoopt in Petersburg fel gekleurde bloemstukken van plastic en is 76 jaar. Zij is een leeftijdgenoot en dat maakte mij nieuwsgierig.  In het bloemenstalletje dat bij de poort van de begraafplaats is gesitueerd, heeft Nina goed zicht op alles wat zich bij de poort afspeelt. In  de maand maart van dit jaar verkocht ze wel zes kransen en bloemstukken per dag.  In de meimaand was het veel rustiger, toen  kwam het niet verder dan een of twee bloemstukken per week. Bij coronabegrafenissen mag alleen naaste familie mee het kerkhof op, verder moet iedereen bij de poort wachten, maar dat leidde bijna nooit tot het verkopen van nog extra bloemstukken.

Nina zegt: “het is niet een gewoon griepje, het is een gevaarlijke ziekte, maar wat doe je eraan? Alles staat vast. Als je voorbestemd bent om te verdrinken, dan kom je niet onder de trein,”

Deze barre waarheid inspireerde me tot tekenen.

 Toch ziet Nina Petsjkoerova vaccinatie niet zitten. Volgens de NRC is uitgezocht en gebleken dat 62% van de Russen niet gevaccineerd wil worden. Nina zegt: “Het is erger dan griep, maar bij ons zijn alle medicijnen nep. Als ik mocht kiezen dan nam ik een Amerikaans vaccin.”

Nu is het stilletjes bij het bloemenstalletje en er mag weer veel meer. In het centrum van Petersburg zijn de terrassen en de parken vol met opgetogen Petersburgers. Ook in Havelte zitten weer mensen op het terras, nog wat onwennig is mijn indruk, of zou dat aan mij liggen die onwennigheid?