Rampspoed in Euskirchen

Het water kolkte door het stadscentrum en door de straat van het nieuwe Dharmahuis.
 

In het voorjaar maakte ik voor het digitale tijdschrift van de Noorder Poort een interview met Jigen Zeitler. Haar levensverhaal vind ik indrukwekkend. Jigen woonde 10 jaar op de Noorder Poort waar zij trainde als unsui. Sinds ongeveer twee jaar is ze terug in Duitsland in Euskirchen.

Citaat uit het interview.
“Het is september 2020. Het nieuwe Dharmahuis is grondig gerenoveerd
en nu in zijn geheel beschikbaar voor cursisten, gasten en/of medebewoners. De villa ademt geschiedenis met elementen uit de Bauhausperiode en ligt in een lommerrijke wijk tegen het centrum van het oude stadsgedeelte. In het najaar heeft Jigen veel in de stadstuin gewerkt. Er zijn heel veel nieuwe planten in gezet en al het blad van twee grote, oude Samu-bomen is opgeruimd. De bedoeling is om hier te werken met meditatiegroepen en te wonen met unsui’s die een training volgen. Het nieuwe Dharmahuis zal daarin een goede functie hebben en hopelijk, zegt Jigen, zal het huis op den duur ook zonder mij kunnen voortbestaan.”

Maar door de lockdown kon het centrum niet van start, alles moest via zoom. En nu, midden in deze zomer, kolkte het water meters hoog door het centrum van Euskirchen en door de straat waar het Dharmahuis is gevestigd.

Het nieuwe Dharmahuis staat in de modder.

 

In het souterrain is een begin gemaakt met opruimen en schoonmaken. De verdiepingen boven het souterrain zijn gespaard gebleven. Overzicht is nog ver te zoeken. Ook de financiële impact is nog lang niet te overzien.

Maar zenvriendinnen en vrienden willen maar één ding en dat is helpen.

Wij denken aan financiële hulp bij het aanschaffen van de eerste, meest noodzakelijke dingen en aan bijdragen aan de meest dringende herstel werkzaamheden. De verwarming is kapot, het schoonmaakbedrijf moet betaald worden, er is geen auto meer en ook geen wasmachine en nog veel meer. Het maximale krediet van de bank is opgegaan in de renovatie van het nieuwe Dharmahuis.

Als je kunt helpen bij de allereerste nood, stort dan je bijdrage op bankrekening:
Jigen K. Zeitler, Dharmahaus
IBAN: DE30430609671015631600
onder de omschrijving:
Hulp overstroming in Dharmahuis

Als je zin hebt kun je hier in het voorjaarsnummer het hele  interview lezen.

www.tijdschrift.zenleven.nl